Mastertrailer.   

   
Carless Racing Fuels.   

   
Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   
Trendab AB   

   
MaxSport   

   
SA Tech AB   

   
Mats Bilar   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
Den skicklige och blott 22 år gammal VOC:åkaren Oscar Östlund vid sin snabba och fräscha Volvo 240. Den är gediget byggd av Frank Hoffman. Frank som för övrigt är en av läromästarna bakom Oskars karriär som rallyförare, förutom pappa Anders förstås! – Jag började läsa karta åt Frank när jag var 13 år fram tills jag blev 16, berättar Oskar.

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
I det här garaget finns det resurser för att meka rallybil. Titta i taket, den smala trälisten som bildar en rektangel efter bilen. Där hängde man upp ett draperi då grannen Klas Nerelius lackerade om bilen till att bli i det närmaste nyskick! För övrigt finns plats för ytterligare en bil. Ja, upphissad på lyft står reservbilen strax bredvid.

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
När Oskar startar upp bilen för att backa ut, tycker jag det låter lite som en Grupp H nästan. Men det är ju Volvo-Power vi pratat om.
– Vi har varit nere i Kinna hos DW Autokonsult, berättar Oskar, han är bra på att få ur hästar i motorn. Den ger 161 hk på bakhjulen och ett vridmoment på 240 NM. Annars är det optimering av mått och balansering som gäller. Det har JB Engine stått för.

© Nils-Brage Pettersson.
© Nils-Brage Pettersson.
Oskar kör på Yokohama och tackar alla snälla sponsorer för deras stöd.
– Kan faktiskt starta tävlingarna på nya däck, det är jag tacksam för, säger Oskar. Den blanka fina tankplåten och de ilsket röda stänkskydden kan nog snabbt bli synbara om man inte åker tillräckligt fort på sträckorna, kan jag tänka mig!
”Konst & Rally” i Järnboås 2024, Östlund först ut av rallyutställarna.

Biverud nästa! Nu ska jag träffa en kille som kör en VOC:are som bara den! En blivande ekonom som har ett år kvar på Örebro Universitet. Vi ska träffas hos föräldrarna som bor vid den kända specialsträckan ”Biverud”, strax utanför Örebro. Hans namn är Oscar Östlund och kör för Hällefors MK.

Ett proffsgarage.
Jag närmar mig Biverud och på vänster sida tonar en vit fin garagebyggnad upp med grusplan framför. Det ser i det närmaste lite idylliskt ut. Jag hälsas välkommen av Oskars pappa Anders som berättar att det tidigare var en liten affär här. Men nu inhyser det ett proffsgarage för rally.

Första bilen köptes i Järnboås.
Oskar spelade fotboll för BK Forward i Örebro men ett korsband gick av och då blev det stopp. Istället handlades det in en rallybil. Bilen köptes i Järnboås av Anders Lönnström.
Det var en perfekt bil, gick bra, berättar Oskar. Kanske inte den finaste utseendemässigt, men en ”riktig” VOC:are!

Pappa var rädd.
Första tävlingen gick på banan i Hällefors vintertid. Pappa satt bredvid och var kartläsare, han var rädd. Jag hade ju knappt kört innan och fick titta ner på växelspaken då jag la i nästa växel för att komma i rätt läge. Men nu är det annorlunda. Från rallyklass ungdom 2018 och 2019 har Oskar avverkat över 70 tävlingar totalt. Och han har växt som rallyförare... Det är imponerande att se hans utveckling!

Volvo 240 och 940 för hela slanten.
Tittar man på kurvan så pekar den oförtrutet uppåt. Vi har att göra med en analyserande och skärpt kille, den saken är klar! Han kör fort, ja riktigt fort! Och det i en Volvo 240.
Nästan alla idag kör Volvo 940, men jag tycker 240:n känns smidigare. Lite lättare och kortare dessutom.
Oskar vet vad han talar om, han har kört nästan 50 tävlingar i 240 och 25 tävlingar i 940!

Håller sig på vägen.
En rullning har han gjort, naturligtvis i hemmatävlingen Rikspokalen 2019. Då med pappa Anders i kartläsarstolen. Turligt nog var Järnboåsaren Micke Lönnström på plats i Järle och hjälpte till att få ut bucklorna och få bilen i åkskick igen! Trots att han åker så fort nu, brukar han oftast hålla sig på vägen.
Men visst, ibland är det riktigt nära! Men man måste ju ha lite tur också, säger Oskar och skrattar!

Finess EMK-Kannan 2023, 10:e totaltid SS3.
Det var nog många som blev förvånade då tiderna var fastställda. Oskar med sin kartis Daniel Andersson från strax utanför Mjölby hade 10:e tid totalt på SS3 som var 1,5 mil lång. Det är grymt kört! Men Oskar berömmer sin kartläsare fullt ut.
- Han är lugn och tydlig, vilket gör att jag litar på honom. Kan inte tänka mig att köra utan noter, säger Oskar.
Totalt blev det plats 17 bland 143 startande i tävlingen. Dock blev de slagna av Daniel Suvala med 1 tiondels sekund i klassen A-B Grp F/VOC/Grp N < 1600. Ja, det är sant!

Vill försvara segern i Svenska RallyCupen i år.
Oskar och Daniel vann cupen förra året på 96 poäng före Daniel Suvala SMK Nyköping. När det här skrivs leder de serien före Elliot Sjögren, Kent Larsson och Daniel Suvala. Där verkar vi ha topp 4? När man pratar med Oskar Östlund blir man förvånad av hur insatt och enkelt allt verkar vara för honom. Han är lugnet själv. Oskar berättar om hur han och Daniel går igenom ”incar-filmen” efter varje tävling. Var och en får berätta om hur han tycker och tänker om resultatet av körning/kartläsande. Proffsigt värre, måste man säga.

Varför går det så fort Oskar?
Jag tror det var väldigt viktigt de två första åren i klass Ungdom. Fick åka med Frank Hoffman och se hur han gjorde. I början åkte jag snålt, men nu går det mer med sladd före kurvan, för att det går fortare överlag. Det gäller också att få med sig farten hela tiden. Kommer också igång snabbt från början i tävlingen, bromspunkten efter lång raka i toppfart är alltid svårt. Men jag tycker mig se förbättring där. Försöker också ligga kvar på växlarna. Ja, vad ska man säga om denna VOC-åkare? Han är en förare av rang, helt enkelt!

Rallyerfarne kartisen Daniel Andersson imponerad.
I början då vi åkte kunde jag säga.
- Nää, sladda inte så mycket nu, det tar för mycket tid! Det sa jag åt honom in på sträckorna. Sen skulle han åka med mig i en tävling, då fick jag en rejäl sladd i början på sträckan. Snabbt sa Oskar och såg nöjd ut, hörru du, sladda inte så mycket! Oskar har blivit extremt duktig på att få med farten genom alla svängar. Inga onödiga inbromsningar, bara en gång.

Jättefint samarbete i bilen.
- Oskar är en extremt ödmjuk person, sen kan ”hornen” växa ut ibland, men det behåller han oftast för sig själv. Han är en extrem tävlingsmänniska, vilket både han och jag är. Vi åker inte för att komma tvåa, utan för att vinna!
Hur kör han bilen Daniel?
- Jaa, jag har ju kört själv och läst åt andra förare. Han är väldigt lugn och fokuserad, jag upplever att han lyssnar på det jag säger. Han har dessutom den rätta känslan. Vi har en jättefight nu med Daniel Suvala SMK Nyköping. Det driver upp tempot!

”Konst & Rally 2024 i Järnboås”.
Välkommen till Skogshyddan, Gammelhyttan i Järnboås för att beskåda häftig akvarellteknik av Karin Pettersson under Ljusstråks konstrunda. Samt Oskar Östlunds vinnande Volvo 240:e VOC.
- Inne i garaget finner ni resultat, startlistor och foton från åren mellan 1970 till 2000. Den 7–8 september mellan kl. 10:00 – 17:00 är ni välkomna, avslutar Nils-Brage och Karin Pettersson.


Bilen är i extremt fint skick invändigt, mycket standard men tävlingsutrustad! När starten ska gå på sträckan gäller det att vara igång direkt. Det här är Oskars recept. – Först slår jag händerna på låren, sedan på ratten och sist på hjälmen, därefter full fart, berättar Oskar.

Men, de här herrarna är också väldigt iblandade i Oskars och Daniels fina resultat. Grannen Klas Nerelius (t.v) och pappa Anders. Klas som är en lackspecialist och snabb gammal Opel Ascona åkare. Pappa Anders kan allt om Volvo 240 VOC! De berättar att servicebussen (bakom) är fullastad av delar vid tävling. Vilken dröm att ha sådana ”servicekillar”. De är alla ett superteam tillsammans.

Publicerad: 2024-07-08 18:24


Tänak och Solberg, just nu snabbast på shakedown i Lettland.
© Hyundai Motorsport.Tre timmar avverkade på shakedown inför WRC Tet Rally Latvia, för Rally1 klassen är minst tre åk gjorda, om än att fler inte genomfört sträckan i full fart. Dubbelt Hyundai Motorsport i topp där Ott Tänak är 0,3 sekund före Thierry Neuville, bakom bäste Toyota med Takamoto Katsuta. En sen fjärde run...

Publicerad: 2024-07-18 09:41


Evans får träningsmil i HYAcenter Ralli - flera Svenskar i Rally2 klassen.
© Toyota Gazoo Racing.Finska HYA Center Ralli körs helgen före Secto Rally Finland, ett perfekt genrep för den Finska WRC deltävlingen. Som vi tidigare berättat finns det flera Svenska intressen i rallyt, Isak Reiersen och Lucas Karlsson likt Fredrik Grahn och Jonas Magnér samt Jonas Andersson bredvid Gus Greensmith.

...

Publicerad: 2024-07-17 21:27


Följ WebTV & Resultat från morgonens shakedown inför Rally Latvia.
© Toyota Gazoo Racing. Tidig uppstigning för både tävlande, publik och rallyfans när shakedown inför Tet Rally Latvia inleds, sträckan med namnet Cimdenieki och en längd på 3,58km ska avverkas under morgonen, tre gånger av WRC-klassen.

Redan klockan 06:31 svensk tid är det dags för dem tävlande att sitta i bilen redo ...

Publicerad: 2024-07-17 21:11


Tidig uppstigning för shakedown i Rally Latvia, drar igång 06:31.
© Hyundai Motorsport.Torsdag morgon, redan klockan 06:31 svensk tid är det dags för dem tävlande att sitta i bilen redo för start på shakedown. VM ledande Thierry Neuville först ut på sträckan Cimdenieki som mäter 3,58km.

En första och sista chans att känna av bilen inför rallyt start som sker under kvällen. Tre åk g...

Publicerad: 2024-07-17 20:57


Solberg jagar en historisk uppföljare.
© Oliver Solberg Rally.Fem år efter att han blivit den yngste vinnaren någonsin av en EM-rallytävling ska Oliver Solberg försöka vinna den första VM-tävlingen någonsin på samma plats i Lettland.

Lettland är värd för landets första tävling någonsin i World Rally Championship denna vecka.

2019 vann 17-åriga Oliver Sol...

Publicerad: 2024-07-17 13:55


Andra rallyutställaren klar för ”Konst & Rally” i Järnboås, Rasmus med koboltblå Volvo 940.
© Nils-Brage Pettersson.Hällefors nästa! Den vi ska träffa nu är killen som alldeles nyss gift sig och är tvåbarnsfar. Med en väl kontrollerad sladd och vänster framhjulslyft, bäddade han för seger totalt i HMK:s sprintserie 2024 i B-2WD. Hans namn är Rasmus Holm och kör för Hällefors MK i en koboltblå Volvo 940 grupp H.
...

Publicerad: 2024-07-16 18:39


Startfält, tidsplan, och länkar inför Tet Rally Latvia.
© emotorsport.seTET Rally Latvia drar igång på torsdag, tidig morgon svensk tid ses shakedown följt av rallyts första sträckan vid 19-tiden på kvällen, Bikernieki Track på 11km. Fredagen på 12 mil special med tre sträckor dubbelt följt av en ny sträcka på kvällen. 10 mil på lördagen med totalt åtta sträckor varav e...

Publicerad: 2024-07-16 18:26


Svenskt och Norskt i listan för Lahti Historic Rally.
© emotorsport.seOm en månad körs Lahti Historic Rally som deltävling i FIA Historic Sporting Rally Championship med totalt 12 sträckor på 14 mil väntar under dagarna två jämt fördelat mellan dagarna.

10-talet anmälda hittills varav få registrerade för EM serien, Norske Petter Fausko i Opel Kadett är en av få EM-...

Publicerad: 2024-07-16 14:08


Östberg försvarar inte segern i Rally Isla de Los Volcanes, kör föråkare i helgen.
© emotorsport.seTill helgen är det dags för Rally Isla de Los Volcanes på Lanzarote, det handlar om sex olika sträckor som nyttjas flera gånger, totalt 12 sträckor körs under fredag och lördag på nio mil.

Förra årets vinnare Mads Östberg återvänder, men den här gången tar han rollen som föråkare med lokale David...

Publicerad: 2024-07-15 21:57


TV-tablå inför helgens WRC Tet Rally Latvia.
© emotorsport.seTill helgens körs årets åttonde WRC deltävling av totalt 13 för säsongen, det Lettiska Tet Rally Latvia körs över 20 specialsträckor på 30 mil från torsdag till söndag.

Shakedown kan ses i vår WebTV & Video avdelning tidigt på torsdag morgon. När rallyt drar igång är det sedan TV4 gruppen med TV4...

Publicerad: 2024-07-15 21:44


Tidigare nyheter:
Foto från Slottssprinten.
Andervang summerar händelserna och helgen i Holländska GTC Rally.
De var snabbast uppför Vårdkasbacken i Härnösand.
Foto från Slottssprinten, uppvisning Appendix K.
Fyra svenskar anmälda till KOMO Rallysprint, anmälan stänger vid midnatt.
Inställda deltävlingar ersätts ej i Svenska Sprintrallycupen.
Andervang sexa totalt i GTC Rally.
Sex prickade chicaner, Lappi ändå ohotad vinnare i Orlen Lietuva Rally.
Hästkrafternas dag på på Arena Hagmyren, 20-talet rallyåkare kör uppvisning under måndagen.
Mille kungen av somrig Slottssprint, Nygren bäst med 2wd.
Hälsingeserien uppför Vårdkasbacken under söndagen.
Följ Slottssprinten, resultat, radio och WebTV från sommarklassikern.
Tidemand och Levin snabbast uppför Marknadsbacken.
Tobias Johansson snabbast i Slottssprintens fredagsrally.
Följ fredagen med Hästkraftshelgens rallysprint, klassisk Slottssprint och GTC Rally.
185 ekipage för lördagens Slottssprint, fem sträckor väntar runt Ericsbergs Slott.
40 klassiker kör fredagsrally runt Eriksbergs Slott.
Enhetsdäck i Rally SM, Svensk Bilsport ingår avtal med Hankook för säsongerna 2025-27.
Lappi testar i helgens Orlen Lietuva Rally.
Startlista & tidsplan, 2x Solberg fyller på till fredagens rallysprint i Årjäng under Hästkraftshelgen.Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se


Månadens mest lästa:
» Kristoffersson snabbast i Höljes, Johansson vann Historic i Rally Magic.
» Upplagt för rallykamp på Höljesbanan, Rally Magic ikväll.
» Startlista & tidsplan, 2x Solberg fyller på till fredagens rallysprint i Årjäng under Hästkraftshelgen.
» Följ Slottssprinten, resultat, radio och WebTV från sommarklassikern.
» TV-tablå inför helgens WRC Tet Rally Latvia.
» TV-tablå för helgens Estniska ERC deltävling, Rally Estonia.
» Mycket Svenskt och Finskt i tyska Eifel Rally Festival.


Mest lästa nyheter:
»
Upplev Rally & Konst i Järnboås - tavlor, keramik, bilar och rallyåkare!
»
Åk Rally Swedens sträckor direkt i datorn, spännande teknik ger dig möjligheten.
»
SM Sprinten inställd, hela SM veckan ställs in p.g.a. Corona smittan.
»
Följ avslutningen på Rally Turkey Marmaris, så körs söndagen.
»
Bouffier tar plats hos Hyundai - bildar team med Hänninen.
»
Följ Elektrikerna Marknadsnatta - här säljs Karta och Program.
»
Så körs Rally Sweden 2017 - Karta och Tidsplan!
»
Rallyåkaren Ingvar Carlsson har gått bort.
»
De nya rallybilarna - R5 reglementet hett bland tillverkarna.
»
TV-tider för veckans Monte Carlo Rally.
»
Efterlysning på stulen rallybil, Volvo 240.
»
Emiltrofén ställs in - tufft för Bilsport RallyCup och Rallyklassikerna.
»
Ove ´Påven´ Andersson omkom i bilolycka.
»
Så körs Rally Sweden 2018 - sträckor, kartor och tider!
»
Häftiga Abarth Rally Cup går mot 2020, stora och enkla prispengar att samla.
»
Rally EM kalendern presenterad för 2020.
»
Rally på TV ikväll, Topdriver.
»
WRC sändningar gratis på nätet, men svårare att se på TV?
»
SVT direktsänder 6 av 10 specialsträckor i Arctic Rally Finland!
»
Tider, Resultat och Info om Monte Carlo Rallyt.


 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.