AM Snapphanerally, som arrangeras av Hässleholms Motorklubb kommande Fredag/Lördag markerar att årets Svenska Mästerskap i rally nu går in på sin andra halva. Hela femtiofem ekipage är anmälda i SM-delen av rallyt och tillsammans med de tjugofem som ställer upp i Snapphaneklasserna och i avdelningen för Klassiska bilar, lovar evenmanget att bjuda på det bästa som finns av skogsåkare på högsta nivå i landet.
Det är fjortonde gången som HLMK står som arrangör för ett SM-rallyt och i år kan man gratulera både sig själva och publiken till att striden om SM-gulden är mycket hård i flera av klasserna. Och att det kommer att laddas för fullt på de tio specialsträckorna om totalt 87 kilometer, allt för att kamma hem värdefulla poäng inför sista delen av SM, är helt klart.
I klassen för trimmade 2WD har en förare dragit ifrån ordentligt i sammandraget: Martin Berglund, SMK Gävle i sin VW Golf III (Martin har vunnit samtliga tre deltävlingar i mästerskapet, hittills) men i avdelningarna för ”trimmat” respektive ”otrimmat” 4WD är det desto öppnare vad gäller slutsegern.
I den förstnämnda kategorien är det Eddie Hörbing, Laxå MK, i Ford Focus WRC och ”evigt unge” Mats Jonsson, Forshaga MC, med sin Ford Escort WRC som slåss om topplatsen. Hörbing leder inför AM Snapphanerally på 42 poäng medan Mats Jonsson, som vunnit rallyt hela tio gånger tidigare och närmast räknar skogsvägarna runt Hässleholms som sin hemmabana, har kört samman 39 poäng så här långt.
Minst lika intressant är det i den otrimmade fyrhjulsdrivna klassen. Där leder, i nuläget, årets stora överraskning, unge Pontus Tidemand från SMK Eda, som kör den Ford Fiesta S2000 som tidigare rattats av Hening Solberg. Pontus har vunnit en av årets tävlingar, Fäviken Winter Rally och komit tvåa i de andra två. I South Swedish Rally hade han en våldsam batalj med SMK Motalas jimmy Joge, i Mitsubishi Lancer Evo X men fick se sig slagen med 1,8 sekunder! - Och detta efter tre dagar och tretton mils specialsträckekörning!
I sammandraget leder Pontus på 42 poäng före Jimmys 39 men att anta att Joge tänker försöka ändra på förhållandena under AM Snapphanerally är kanske inte så svårt.
Hemmaklubbens färger i SM-delen av rallyt försvaras av Jonas Olsson, med co-driver Mikael Jönsson i Ford Fiesta ST. De tävlar i kategorien för ”otrimmat” 2WD och fjärdeplatsen i klassen i Southswedish Rally visar, med tydlighet, vad de är kapabla till.
Första bil ut på den Superstage som inleder rallyt och som körs med SS 1 och SS2 på Garnisonen, lämnar startrampen på Stortorget på fredag klockan 18.00. Målgång för första etappen av rallyt sker på Hässleholmsgården från klockan 19.30, då första startande går i mål. På lördagmorgonen 08.00 inleds andra etappen av AM Snapphanerally. Efter sex sträckor blir det målgång och lunchpaus på Hässleholmsgården, innan man kör de avslutande två sträckorna (start på SS9 klockan 13.55) och går i mål på Stortorget klockan 16.00. Här blir det också prisutdelning.
Som vanligt står Hässleholms Motorklubb för nytänkande och framsynthet i sin tävlingsverksamhet och i år har man premiär för ett nytt säkerhetssystem, allt för att trygga de tävlande i AM Snapphanerally. För första gången utrustar man bilarna i SM-delen av rallyt med ett GPS-relaterat system för spårning, vilket är kopplat till en telefon där säkerhetsövervakare i rallyhögkvarteret kan komma i kontakt med en rallybil som av någon anledning stannat på en sträcka. Varje rallyekipage markeras som en liten rörlig prick på en datoriserad karta och om någon får stopp – avåkning, mekaniskt problem eller av vilken anledning det vara månde – måste besättningen i den aktuella bilen trycka på en ”serviceknapp” inom en fixerad tidsrymd. Detta för att meddela att ”det är ingen fara”. Sker inte detta söker personalen vid kontrolldatorn kontakt med ekipaget via den telefon som också är en del av utrustningen. Får man inte kontakt och kan man inte konstatera att allt är OK, larmas räddningstjänsten till den plats där man ser att bilen stannat.
Ett likartat system används redan i dag i rally-VM och även på andra håll och i nationella rallyn har man börjat intressera sig för det system som HLMK nu är först att prova i Sverige i ”skarpt läge”.
Publicerad: 2011-08-06 18:47